verder naar de website

Vijftien

Vijftien is een rauwe muziekvoorstelling over de vijftienjarige Kirsten uit Groningen.
Het is lente en elk vrij ogenblik brengen Kirsten en haar vriendin Laila door bij de vijver in het Noorderplantsoen. Op een dag ontmoeten ze daar de energieke Rick en zijn zonderlinge vriend Daniël. Kirsten krijgt al snel een relatie met Rick, die met zijn 34 jaar midden in het leven staat. Hij neemt haar op sleeptouw langs kroegen, café’s en huiskamers in Groningen, waardoor er een hele nieuwe wereld voor haar opengaat. Een wereld die in eerste instantie opwindend is, maar langzaam maar zeker zijn schaduwzijde onthult.

Deze voorstelling over manipulatie en scheve machtsverhoudingen laat zien hoe je geleidelijk in een benauwde situatie kunt worden gelokt. De Lolita van het Noorden, met een werkloze fantast in plaats van een knappe wetenschapper. Het romantische Amerika uit de jaren vijftig is verruild voor het Groningse nachtleven in het nieuwe millennium, waar de nu-metal onbesuisd uit de speakers knalt

Vijftien wordt gemaakt door

Regie, teksten, muziek animaties en zang Irene Wiersma
Toetsen en zangLaurens van der Meulen
BasgitaarPercy Hoff
ZangEsther de Jong
Drums en zangCorneel Canters
Techniek en video mappingCorneel Canters
FotoDebora Ribeiro

Irene Wiersma

Irene Wiersma (Groningen, 1985) maakt dingen. Dingen in de categorieën woord, klank en beeld.
Ze is onder andere bekend als Dame Flux, waarmee ze in 2013 het album Champagne (★★★★★ Trouw) uitbracht. Eerder stond ze samen met Corneel Canters op Noorderzon met de voorstellingen Redders, Rovers en Ridders (2012) en Champagne Potpourri (2013). Irene schreef Vijftien tijdens haar verblijf in het Wall House #2 in 2014. Met haar naïeve, directe stijl geeft ze een eigen visie op dit universele thema.

Wall House #2

Wall House #2 (ook wel Bye House genoemd) is een gebouw in de stad Groningen, dat werd ontworpen door de Amerikaanse architect John Hejduk (1929-2000).
Wall House #2 is het enige ontwerp uit Hejduks vroege periode dat daadwerkelijk is gebouwd. Oorspronkelijk werd het in 1976 ontworpen als woonhuis voor Ed Bye, toentertijd is het echter niet uitgevoerd. Na de dood van Hejduk in 2000 is het op initiatief van de gemeente Groningen en enkele private partijen gerealiseerd aan de westzijde van het Hoornse Meer in de gelijknamige wijk. Het is het tweede werk van Hejduk dat in Groningen te vinden is: in 1990 werd zijn stadsmarkering The Tower of Cards langs de A7 voltooid.

Routebeschrijving
Het Wall House #2 is helaas niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers

Kaartverkoop

Klik hier om kaarten te bestellen: Kaartverkoop Noorderzon

Vijftien

Noorderzon Performing Arts Festival
23 t/m 27 augustus 2014
17:00 en 20:30

Wall House #2
A.J. Lutulistraat 17
9728 WT Groningen