Irene Wiersma (Groningen, 1985) studeerde Muziek aan de Academie voor Popcultuur in Leeuwarden. Ze schrijft liedjes, gedichten en teksten vol tegenstellingen, van licht ontregelende signatuur, die je meevoeren naar een persoonlijke wereld vol controverse.

In 2010 zag haar debuutalbum Pluimgewichten (De Coöperatie/V2), het licht, dat ze uitbracht onder de naam Flux en presenteerde in Paradiso en Vera. Het weerbarstige album kreeg lovende kritieken en schopte het tot Luistertrip in Platomania. Drie jaar later volgde electropopalbum Champagne (Rauwplaat/Konkurrent), dat vijf sterren kreeg in Trouw. Wederom speelde ze door het hele land, o.a. in het voorprogramma van Spinvis.

In dezelfde periode ontwikkelde ze zich als dichter en schrijver. Ze bracht de poëziebundels Wat u? en Kraanstaren uit (2011 en 2016, Uitgeverij Passage). Het gedicht Witte Jas werd opgenomen in De 100 beste gedichten voor de VSB Poëzieprijs 2013 (De Arbeiderspers, Utrecht). Ze maakte werk voor VPRO Dorst en de VPRO Gids, en haar gedichten werden in diverse bloemlezingen opgenomen.

De afgelopen jaren heeft Irene zich op het schrijven van haar prozadebuut Vijftien gericht; momenteel rondt ze de opnames voor het gelijknamige conceptalbum af.

Foto: nienkemaat.nl